Мароко – от Имперските столици до загадките в Сахара

8 дни / 7 нощувки в Мароко

Маршрут: Маракеш – Айт Бен – Хадду – Уарзазат – Тингир – Ерфуд - Фес – Волюбилис – Мекнес – Рабат – Казабланка – Маракеш – Агадир

Мароко....време е за приключения, време е да си подарите пиршество за всички сетива.

Каква невероятна комбинация от усещания, звукове, цветове, улични пазари, архитектурата на цитаделите, джамиите, тежките порти на кралските дворци, изтънчено френско, горещо испанско, средиземноморско синьо, ухаен ментов чай, наливан от сребърни чайници, аромат на Рас ел Ханут, вкусна улична храна, цветни дрехи и керамика, а медините... Не, стига, нека да Ви заведем там!

Елате в нашето магазинче за преживявания, купете си на килограм от очарованието  на  Северна Африка,  ние ще прибавим чаена чаша усмивки, още толкова жажда за приключения и  лъжица знания. Вземете си доза „Мароко” за дългата зима.....

 

ПРОГРАМА

Първи ден, вторник:  София - Маракеш                                                                                                 

Среща на летище София, Терминал 1 с нашия представител на летище. Регистрация за директен чартърен полет София – Маракеш на BH Air / с продължителност 4 ч и 30 мин./. Кацане на летище Маракеш или Агадир. Посрещане от Вашия професионален екскурзовод  в Мароко (обслужването на място е изцяло на български език). Трансфер и настаняване в хотел - Zalagh Kashbah 4* в Маракеш или подобен. Вечеря и нощувка.

 

Втори  ден, сряда:  Маракеш - Уарзазат                                                                                             

Закуска. Туристическа обиколка на Маракеш. Ще се запознаете с топ забележителностите и исторически паметници на града. Градините Менара, където сред многото насаждения от маслинови дървета ще се види басейна напоен от каналите, които идват от високия Атлас. Ще се възхитите на джамията Кутубия /Koutoubia Mosque/ най-голямата джамия в Маракеш, и една от най-внушителните в Мароко и Магреба, разходката ще продължи с посещение на Двореца Байя /Bahia Plalace/, където ще се насладите на изключителните образци на декорации от кедрово дърво и мрамор. Ще преминем през суковете, поразяващи с майсторски изработени стоки, след това ще достигнем до Площад "Джема ел-Фна" /Jemaa el-Fnaa Square/, туптящото сърце на Маракеш. Ще усетите магията на този оживен кошер от търговци, купувачи, зяпачи, музиканти и цялата пъстра тълпа, изпращаща жаркия ден. Отправяме се към Медината, смело спускайки се по нейния лабиринт от алеи и странични улици. След това ще посетим автентичната берберска аптека, от където освен презентация, която ще ни направят специалистите и производителите на натуралните продукти като арганово олио, шафран, расалханут, арника, жен шен, нежела, ментов чай....,ще можем и да си купим от тези продукти. Отпътуване за Уарзазат. Ще преминем през Високия Атлас, пътувайки през зоната на Тизин Тишка, която се намира в него, образувана от  криволичещи пътища, които стигат до близо 2 200 м надморска височина. Там ще можем да усетим духа на тази величествена и специфична с пейзажите си планина, която според гръцката митология е именно титана Атлас (бащата на Хеспередитите), вкаменен от това, че поглежда главата на Горгоната показана му от героя Персей.  По пътя спирка в ксарът Айт Бен Хадду. Този укрепен град се намира на левия бряг на река Уарзазат и възниква в 9 век, за да е място за защита и почивка на пътуващите през Сахара кервани. Айт Бен Хадду е един от най-типичните примери за традиционната мароканска глинна архитектура, наречена ТАПИАЛ и е изключително популярен, като филмова площадка с типичен пейзаж за заснемане на филми с ориенталска тематика. Тук са били заснети: Лорънс  Арабски (1962 г.), Исус от Назарет (1977г.), „Мумията” (1999г.), „Гладиатор” (2000г.) и много др. Пристигане в Уарзазат, наричан още „Вратата на Сахара”. Настаняване в хотел Club Hanane 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

 

 

Трети  ден,  четвъртък:  Уарзазат – Тингир - Ерфуд                                                                     

Закуска. Посещение на ксарът Таорирт с посещение на Музеят на киното. Отпътуване към Ерфуд, едно пътешествие изпълнено с оазиси и живописни пейзажи, преминаващо през пролома Тодра и оазиса Ел Джорф /El Jorf/, където палмови горички са в контраст с цветовете на сградите и пясъците на пустинята. Ще минем през величествените Каньони Тодра, където ще направим кратка пешеходна разходка в основата на тези много високи, страховити и отвесни скали, наслаждавайки се на внушаващия пейзаж, създаден от майката природата.  След това ще спрем за обяд (опционално) в един от традиционните ресторанти, които ни предлага зоната. След като потеглим за Ерфуд на 40 минути разстояние преди хотела, ще спрем, за да слезем ПОД земята, правейки малка авантюрична разходка в стила на Индиана Джоунс по дългите и криволичещи водни канали, наречени Кхетара (вече по тях не тече вода). Това е напоителна система, чрез която се успява да се извлече подземната вода близо до повърхноста на земята. Берберите я усвояват от персите, които я създават 1 000 г.пр.Хр. Този канал, изкопан на ръка от местното население в продължение на много години, може да стигне до 30 – 40 км дължина.  Пристигане в Ерфуд.  Настаняване в Palm`s Club Hotel 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

                *При желание срещу допълнително заплащане: 4х4 сафари, езда с камили и бивакуване в палатков лагер в пустинята в близост до Мерзуга

 

 

Четвърти  ден, петък: Ерфуд - Фес                                                                                          

 

Закуска. Отпътуване за Фес.  След като закусим ще потеглим за Фес, но преди това ще се отбием в една зона на Ерфуд, свързана с обработката на различни видове камък, мрамор и фосили, типични за района. Тук освен пясък от пустинята има и много каменоломни и дълбоки мини. Нека да не забравяме, че тази зона е била дъно на океан преди милиони години и за това все още могат да се намерят мрамори, минерали и фосили датиращи от горесоменатия период. Маршрутът ни преминава през Средния Атлас отбивайки се до Ифран, наречен още Мароканската Швейцария. Това е живописен ски курорт, разположен на 1713 метра надморска височина, известен с архитектурата си в европейски стил. Тук се намира и Националния парк на Ифран с площ от над 500 км/2, където преобладава гора с многобройни кедрови дървете. Зона, известна в миналото с това, че тук е обитавал Атлаския лъв (вече изчезнал в дивата природа).  Тук живеят и берберски макаци, диви маймуни, които  обитават вътрешната част на планината, отделена от туристическата зона. Продължаваме към Фес. Настаняване в хотел Menzeh Zalaagh 4* или подобен. Вечеря. Нощувка.

 

Пети ден, събота: Фес                                                                                                                    

След закуска ще потеглим първо до Кралския дворец със седемте златни порти, където ще слезем от автобуса и ще направим снимки отвън. Непосредствено до него се намира стария еврейски квартал наречен Мелах, създаден през 1438 г.  Там ще разберем каква е разликата между еврейската и мюсюлманска архитектурата, след като видим тези красиви балкони издялани в кедрова дърворезба. После ще потеглим към един хълм, на който е разположена старата наблюдателница на Фес, наречена Борш, от където ще се насладим на Медината от високо, която между другото прилича на Йерусалим, гледан от Елеоновия хълм. След като приключим с пейзажите ще посетим старата Медина с над 9 000 лабиринтни улички. Това е най-голямата пешеходна зона в света - Паметник на Юнеско. Ще видим как се обработва и боядисва кожата, ще преминем през текстилни ателиета. Ще се отбием до площада Нежарине, място, където се свързват всички улички от Медината. След това ще посетим ателиетата за сувенири, където ще видим обработката на бронз и равирането върху него на ръка. Връщане в хотела и свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

Шести ден, неделя: Фес – Волюбилис - Мекнес – Рабат –Казабланка                                                                

Закуска. Отправяме се към древния град Волюбилис, античен град в близост до Мекнес в северната част на Мароко. Основан е през III век пр.н.е. от финикийците и достига най-голям разцвет под римска власт. През VIII век става първата столица на династията на Идрисидите, но през следващите столетия запада и през XI век населението му е преселено в близкия град Мулай Идрис.  Разглеждане на античния град Волюбилис и продължаване към Мекнес. Пристигане в Мекнес, бивша имперска столица по време на царуването на Мулай Исмаил, края на 17 ти и началото на 18 век, град, известен в миналото като „Градът на 100 те минарета”. Ще видите внушителните градски стени и красиво украсената порта на Баб Мансур, старите конюшни (от вън) и басейна от който конете на султана са пиели вода.  На път за Казабланка, разглеждане на столицата Рабат. Обзорната обиколка на града включва мавзолея на Мохамед V и Кралския дворец /отвън/. Пристигане в Казабланка. Настаняване в хотел Prince de Paris 4*  в Казабланка. Вечеря и нощувка.

 

 

Седми  ден,  понеделник:  Казабланка - Маракеш                                                        

Закуска. Казабланка - името на града предизвиква мисли за холивудски блясък, но всъщност е търговската столица на Кралството. Ще тръгнем пеш, минавайки през площадите Мохамед V и Обединените нации, където ще имаме свободно време за сутрешно кафе и самостоятелна разходка. Ще откриете очарованието на тази космополитна крайбрежна столица, Следва посещение на величествената джамия „Хасан II”, романтично вдадена във водите на Атлантическия океан - емблема на града /за желаещите да я посетят от вътре, входа се заплаща допълнително на място 12€ на човек /.  После продължаваме до красивата плажна алея Корниш. Там ще имаме свободно време за обяд (опционално) или самостоятелна разходка. Наличието на многобройните ресторанти в зоната с разнообразно меню, позволява на туриста различни опции за обяд по избор. Не пропускайте да опитате прясната риба, типична за Казабланка.  Когато приключим ще потеглим за Маракеш, минавайки през богатият квартал на Казабланка, наречен Анфа. Пристигане в Маракеш. Настаняване в хотел- Zalagh Kashbah 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

· По желание: посещение на спектакъла „Фантазия” – включва вечеря в типична берберска палатка (казба) на фона на фолклорни танци от различните части на страната, демонстрация на конна езда – 50 евро.

 

 

Осми  ден,  вторник:  Маракеш - Агадир                                                                                                                 

Закуска. Трансфер до летището в Агадир за обратен полет до София. Кацане на летище София, Терминал 1.

Дати

Човек в двойна стая

Единична стая

Допълнително легло

Дете до 12 г. с 2‘ма възрастни

10.04 – 17.04.18

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

17.04 – 24.04.18

ограничени места

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

24.04 – 01.05.18

няма места

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

01.05 – 08.05.18

няма места

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

02.10 – 09.10.18

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

09.10 – 16.10.18

ограничени места

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

16.10 – 23.10.18

698 € / 1365 лева

765 € / 1496 лева

688 € / 1346лева

625 € / 1222 лева

 

Минимален брой туристи: 30

Срок за уведомление на недостигнат брой: 30 дни преди датата на отпътуване

 

Полетна информация:

София 14:30 ч., Маракеш / Агадир 16:00 ч.

Маракеш / Агадир 17:00 ч., София 23:55 ч.

Тип самолет: Airbus A320

Адрес: Авиокомпания BH Air, София ул. Игнатий Дякон 7А

Забележка: Полетите за 17.04 и 02.10 са до Маракеш. Възможна е промяна в полетното разписание!

Начин на плащане: депозит 300 евро или 600 лева при записване; доплащане до 20 работни дни преди датата на отпътуване!

Необходими документи: копие на международен паспорт с мин. валидност 6 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители! Пътуването е безвизово и без медицински изисквания за имунизации!

Срокове за анулации и неустойки:

До 60 работни дни от датата на заминаване – без неустойка

От 59 работни дни до 21 дни – 300 евро / 600 лева

От 20 работни дни до деня на отпътуване – 100% от стойността на пътуването

 

Вид използван транспорт: Самолет; Автобус

„Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗАД „Армеец“ , по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.


· Самолетен билет – чартърен полет на авиокомпания BH Air: София – Маракеш / Агадир -София с включени летищни такси

· Трансфери с климатизиран автобус по програмата

· 7 нощувки на база HB полупансион /закуска и вечеря/ в 4* хотели

· Всички екскурзии в Мароко, без доплащанията за допълнителните мероприятия

· Екскурзовод на български език по време на цялото пътуване

· Медицинска застраховка за периода на пътуването с покритие 10 000 EUR със ЗAД „Армеец”

· Обяди по време на пътуването – заплащат се на място

· Допълнителни мероприятия, които се заплащат на място

· Бакшиши – 10 евро за целия престой, които се заплащат на място

· Такса гориво при значителна промяна на цената на горивото. Обявява се при доплащането на пакета

· Застраховка „Отмяна на пътуване” със ЗАД „Армеец” - възстановява заплатената сума, при отказ по здравословни и други причини

Посещение на спектакъла „Фантазия”

Включва вечеря в типична берберска палатка (казба) на фона на фолклорни танци от различните части на страната, демонстрация на конна езда.

98
лв

98
лв

Хотели по програма Мароко

+

10/04/2018

8 дни / 7 нощи
Единична стая
Закуска и вечеря
1496
лв
Двойна стая
Закуска и вечеря
2730
лв
двойна + възрастен
Закуска и вечеря
2730
лв
1346
лв
двойна с дете
Закуска и вечеря
2730
лв
1222
лв

17/04/2018

8 дни / 7 нощи
Единична стая
Закуска и вечеря
1496
лв
Двойна стая
Закуска и вечеря
2730
лв
двойна + възрастен
Закуска и вечеря
2730
лв
1346
лв
двойна с дете
Закуска и вечеря
2730
лв
1222
лв

02/10/2018

8 дни / 7 нощи
Единична стая
Закуска и вечеря
1496
лв
Двойна стая
Закуска и вечеря
2730
лв
двойна + възрастен
Закуска и вечеря
2730
лв
1346
лв
двойна с дете
Закуска и вечеря
2730
лв
1222
лв

09/10/2018

8 дни / 7 нощи
Единична стая
Закуска и вечеря
1496
лв
Двойна стая
Закуска и вечеря
2730
лв
двойна + възрастен
Закуска и вечеря
2730
лв
1346
лв
двойна с дете
Закуска и вечеря
2730
лв
1222
лв

16/10/2018

8 дни / 7 нощи
Единична стая
Закуска и вечеря
1496
лв
Двойна стая
Закуска и вечеря
2730
лв
двойна + възрастен
Закуска и вечеря
2730
лв
1346
лв
двойна с дете
Закуска и вечеря
2730
лв
1222
лв

Кратко описание на проект BG16RFOP002-2.092-0497-C01 и резултати от неговото изпълнение

Номер на проекта и на АДПБФП: BG16RFOP002-2.092-0497-C01 от 21.12.2020 година

Бенефициент: „ФИЛИПТУР 1” ООД, ЕИК: 130498999

Обща стойност: 40 000 лв., от които 34 000 лв. - европейско финансиране и 6 000 лв. - национално съфинансиране.

Начало: 21.12.2020 г. Край: 21.03.2021 г.

Цел на проекта: Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Средствата по проекта са предоставени на бенефициента „ФИЛИПТУР 1” ООД, ЕИК 130498999, в качеството му на регистриран туроператор и туристически агент по Закона за туризма, с цел осигуряване на оперативен капитал за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

С предоставените средства по Проект за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP002-2.092-0497-C01 „ФИЛИПТУР 1” ООД, ЕИК 130498999, е покрило допустими съгласно условията за кандидатстване и изпълнение разходи, извършени в периода на допустимост: от 01.02.2020 г. до 21.03.2021 г.

Средствата по проекта са използвани за разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга от „ФИЛИПТУР 1” ООД.

Резултати от изпълнението на проекта: В резултат на използването на получените средства „ФИЛИПТУР 1” ООД е подпомогнало дейността си и частично е преодолян недостигът на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. С разходването на получените средства е изпълнена основната цел на проекта – подпомагане на предприятието чрез преодоляване на недостига на средства и липса на ликвидност.

Проектът е изпълнен от „ФИЛИПТУР 1” ООД в съответствие с условията за изпълнение по програма BG16RFOP002-2.092, с националното законодателство на Република България и с установените норми на ЕС, като са спазени принципите за икономичност, ефективност и ефикасност.